• Mijdrecht maart 2022

Beste VVAK ers

Allereerst wil ik jullie van harte feliciteren met het 60 jarig jubileum van jullie vereniging. Van een hele kleine vereniging zijn jullie uitgegroeid tot een club die niet meer weg te denken is in Alteveer Kerkenveld. Ik heb het jubileumboek dat door Wessel Prij geschreven is er nog eens op nagelezen. Wat een mensen die op een of andere manier zich inzetten voor de vereniging. Wie had dat 60 jaar geleden kunnen denken.

Wij kwamen in 1957 in Alteveer wonen en ik werd lid van HZVV. Ik was toen 13 jaar. Er was toen nog geen voetbalclub in Alteveer -Kerkenveld. Het heeft nog wel enkele jaren geduurd voor ik lid werd van CSAK. Daar heb ik nooit spijt van gehad. In mijn beleving hadden we een goed elftal met een paar uitblinkers. Otto Zomer als laatste man en mijn broer Henk als linksbuiten. Volgens mij hebben ze nog deel uitgemaakt van het Drents zaterdagelftal. We speelden technisch verzorgd voetbal. Tenminste dat zeiden onze tegenstanders vaak. We waren een middenmoter in de eerste klasse Drentse voetbalbond.

Het bestuur werd in die jaren gevormd door voorzitter Kreeft , secretaris van Zalen en penningmeester Luppes. Meer was er niet. Dat gaf nog wel eens wat gedoe. Regelmatig belde Kreeft op dat hij er mee wilde stoppen en dat hij de boel bij mij zou brengen. Dat was er schijnbaar weer iets geweest. Op een gegeven ogenblik zie ik tegen hem: Oké, ik kom het wel halen en dat is het begin geweest van mijn voorzitterschap. Ik kan me herinneren dat we toen bezig geweest zijn om de naam van CSAK te veranderen in VVAK. We wilden een vereniging zijn voor iedereen en daar paste de C niet erg in. Met pijn en moeite kon je twee elftallen op de been brengen. Ieder voetballer was van harte welkom. Je had in die tijd ook nog de dienstplicht dus dat betekende dat je nog wel eens jongens moest missen. Zelf ben ik 21 maanden in dienst geweest. Dus ik moest nog wel eens verstek laten gaan.

Ook waren de voorzieningen niet optimaal. In de rust van een wedstrijd kwam penningmeester Luppes met een ketel thee. Een kantine was er niet. De derde helft zaten we in het café bij Mol. Daar werd onder het genot van bier de wedstrijd nog eens over gespeeld. Een echte trainer hadden we niet. Jan van der Sleen trainde ons waarbij meer aandacht ging naar conditie dan naar voetbal technische- en tactische zaken maar we waren er content mee. Hij deed het maar. We speelden in die tijd het stopperspil systeem. 3-2-5. Ja, echt met een 5 mans voorhoede. Het veld moesten we zelf in orde maken, netten ophangen en afhalen, ballen oppompen. Dat viel overigens wel mee want veel ballen hadden we niet. Dat was ook logisch want geld was er ook niet. Het was vaak improviseren. Je deed het want je voelde je verantwoordelijk. Ik bewaar aan die eerste jaren goede herinneringen die ik niet had willen missen.

Ik wens jullie fijne jubileum dagen toe en hoop dat VVAK bijdraagt aan veel sport plezier in Alteveer Kerkenveld.

Nog een opmerking het vlaggenschip van de vereniging hoort toch niet in de onderste regionen van de vijfde klasse te spelen. Dat moet toch minimaal vierde klasse zijn. Er is dus werk aan de winkel

Met sportieve groeten,

Harmen Dijkstra

Wilt u ook uw belevenissen met VVAK delen via deze website? Dat kan! Stuur gerust uw verhaal naar jessicajonkman11@hotmail.com.