• Broers Cor en Henk Timmerman zijn erelid van verschillende voetbalclubs : ‘Dat ik erelid ben geworden vind ik een grote eer’

  4 sep 2021 Beheerder

 • Hoogeveen De broers Henk (65) en Cor Timmerman (53) zijn beiden erelid van een voetbalclub. Echter niet van dezelfde. Henk verdiende de eretitel bij VVAK en Cor is erelid van HZVV. Beiden groeiden op tussen Hoogeveen en Alteveer. Henk koos voor het oranje groen, terwijl Cor meer op Hoogeveen georiënteerd was en voor het rood wit koos. Een bijzonder verhaal van twee broers, die clubliefde hoog in het vaandel hebben staan.

  Als jonge jongens voetbalden de broers elke avond op weilanden in de buurt. ,,Er deden jongens uit onder andere Alteveer en Hoogeveen mee,” vertelt Cor. ,,We hebben de liefde voor voetbal niet van huis uit meegekregen, want onze ouders hadden weinig met sport. Zij werkten op hun boerderij en wij hielpen regelmatig mee.” Cor woont nu nog in het ouderlijk huis en Henk woont in Hoogeveen. ,,Door de gemeentelijke herindeling ben ik geboren in Zuidwolde, maar nu woon ik met mijn gezin in Hoogeveen en het gaat om hetzelfde huis”, zegt Cor.

  Naast de overeenkomst dat beiden erelid zijn, begonnen beiden bij HZVV en verdedigden zij allebei het doel. De VVAK-man in hart en nieren, Henk, stapte na vijf jaar HZVV over naar VVAK. ,,In 1976 werd het zesde elftal van VVAK opgericht en daar heb ik me bij aangesloten, ik ben vervolgens nooit meer weggegaan”, zegt hij. Cor koos later voor HZVV, omdat veel klasgenoten van de Abraham Kuyperschool in Hoogeveen ook bij de zaterdagclub voetbalden. ,,Als je toen naar de gereformeerde kerk en de gereformeerde school ging en je hield van voetbal, werd je lid van HZVV”, schetst Cor het tijdsbeeld van toen.

  Bestuurslid

  De voetbalcarrière van Henk werd noodgedwongen beëindigd door een knieblessure, waarna hij diverse functies binnen de club vervulde en nog vervult. ,,Ik ben secretaris, wedstrijdsecretaris en ledenadministrateur geweest, ik ben 26 jaar bestuurslid geweest. Vroeger ging alles handmatig, ik was wel zo’n twintig uur per week kwijt voor de club. Als ik van vakantie terug kwam lag er een dik pak papier in de brievenbus. Nu is de functie wedstrijdsecretaris verdeeld onder drie mensen. Ik ben nog actief voor de club, maar ik zit niet meer in het bestuur.” Timmerman was ook lid van de sponsorcommissie, hij organiseert de jaarlijkse klussendag, het teamklaverjassen, hij is verslaggever van VVAK 1 voor de Hoogeveensche Courant, draait kantinedienst en hij regelt de balsponsoring. ,,In juni houden we elk jaar een klussendag. Ik regel dan een groep vrijwilligers van zo’n twintig mensen. We schilderen, maken de reclameborden schoon, snoeien en verrichten andere taken. We verzetten op een dag veel werk.” Henk is 45 jaar lid van VVAK en was als 29-jarige het jongste bestuurslid. Vanwege zijn enorme inzet voor de club werd hij benoemd tot lid van verdienste en in 2011 trad hij toe tot een selecte groep ereleden.

  Cor begon in 1979 zijn voetballoopbaan bij HZVV, waarvan hij inmiddels meer dan 40 jaar lid is. ,,Ik heb in diverse jeugdelftallen gespeeld, waarna ik in het legendarische negende elftal kwam. De kern van dat elftal voetbalt nog steeds, ik ook. Ik ben altijd keeper geweest. Heel lang speelde ik in het vierde elftal.” Het organiseren zit Cor in het bloed en het bleef al snel niet alleen bij voetballen. Hij heeft verschillende activiteiten als lid van de activiteitencommissie op zijn naam staan, zoals het toernooi voor vierde elftallen, E- en F-toernooi, teamklaverjassen, kantinedienst, een vernieuwde versie van de familiedag, een autopuzzeltocht, coördinator van de lagere senioren en het carbidschieten, hij was scheidsrechter en initiator van het kaboutervoetbal. Het teamklaverjassen is niet meer weg te denken en bestaat al meer dan twintig jaar. ,,Dat is een groot succes. Er doen elke maand zo’n 23 teams mee, het record was 25 teams. VVAK heeft dat als enige in de regio overgenomen, alleen zij houden het vier keer per jaar. Henk klaverjast ook bij HZVV.”

  Carbidschieten

  Sinds 2000 organiseert Cor elk jaar rond oud en nieuw bij HZVV carbidschieten. ,,Dat is uit de activiteitencommissie ontstaan. Er doen veel HZVV-ers mee, maar ook mensen uit de regio. De laatste tijd noemen we het een Open Drents kampioenschap waar iedereen aan mee kan doen. Er zijn mensen die één keer per jaar op ons veld komen voor het carbidschieten. Carbid wordt niet als vuurwerk beschouwd en mag dus eigenlijk het hele jaar afgeschoten worden.” Tijdens het bezoek van koningin Beatrix aan Hoogeveen schoot Cor met carbid een paar ballen van het dak van het Compagniehuis af, waarbij per ongeluk een cameraman werd geraakt.” Cor is ook één van de initiatiefnemers van het kaboutervoetbal bij HZVV. ,,Rolf Buikema en ik hebben dat geïntroduceerd, later werd dat gestimuleerd door de gemeente. We waren niet de eersten, maar sinds die tijd heeft elke club kaboutervoetbal.” Heel vaak wordt Cor’s elftal gevraagd klusjes te doen. ,,Dat doen we ook graag. Als er bijvoorbeeld een trainer of een leider gezocht wordt, komen ze vaak bij mij om te vragen of ik niet iemand weet.” Cor was vijftien jaar scheidsrechter en schopte het uiteindelijk tot de 3e klasse zondag. ,,Ik ben er in 2006 mee gestopt. Ik was het gezeur elke keer meer dan zat.”

  Erelid

  Vanwege de grenzeloze inzet voor hun club mogen Cor en Henk de titel erelid dragen en het is best bijzonder dat twee broers deze eretitel hebben ontvangen. ,,Ik besteed veel tijd aan de club en dat ik erelid ben geworden beschouw ik als een stuk waardering”, vindt Henk. ,,Het had niet gehoeven, maar ik vind het wel netjes.” Cor vindt zijn benoeming tot erelid een grote eer. ,,Veertig jaar lid word je vanzelf als je lid blijft. Het feit dat anderen binnen de club beslissen dat jij de titel erelid hebt verdiend, vind ik ontzettend eervol. De trui waarop de erespeld is bevestigd draag ik vaak.”

  Henk noemt VVAK met 300 leden ‘een gezellige dorpsclub’. ,,Iedereen kent elkaar en we hebben een grote binding met de dorpen Kerkenveld en Alteveer. Het is jammer dat het eerste in de vijfde klasse speelt. We willen dolgraag terug naar de vierde klasse. Veel clubs gaan echter van de zondag naar de zaterdag en moeten in de vijfde klasse beginnen. Die clubs steken er vaak bovenuit en dat is een probleem voor ons.”

  Verschillende meningen

  Cor typeert HZVV met 1100 leden als een gezellige club met veel verschillende meningen. ,,De gezelligheid is er, maar het werk wordt vaak door dezelfde mensen gedaan. Er is een kleine groep met meerdere functies. Ik heb twee voetballende zoons en er is niks mooier dan met je zonen naar het voetbalveld te gaan om wedstrijden te spelen en te bekijken.” Cor merkt toch enige wrijving bij andere clubs over het feit dat HZVV in 2011 een modern nieuw sportpark kreeg aangeboden. ,,Geen HZVV-er heeft om de verhuizing gevraagd. Toen was ik het liefst op het oude terrein gebleven. Nu hoef ik niet meer terug.”

  Reinier de Boer

   

  Foto: Gerrit Boer