• Terugkijken op afgelopen seizoen en vooruitkijken naar het nieuwe seizoen – VVAK – 1

  We staan weer aan het begin van een nieuw voetbalseizoen, het seizoen 2023-2024. Op het moment van schrijven is zo-even de nieuwe competitie-indeling bekend geworden. Naast de nodige derby’s tegen Zuidwolde, VCG, Tiendeveen, NKVV en Nieuw-Balingen staan er opeens weer polderploegen op het programma, te weten Espel, SVBS, Tonego en Blokzijl. Alcides maakt de afdeling 5G compleet.

  Terugblik seizoen 2022-2023

  Terugkijkend op het afgelopen seizoen kijk ik terug op een geslaagd voetbalseizoen. Er zat van alles in: vreugde, verdriet, spanning en sensatie. En het allerbelangrijkste: voetbalplezier. Vooraf waren er absoluut geen illusies dat er ‘prijzen’ gepakt zouden worden. Daar was de selectie ‘te krap’ voor en sommige tegenstanders te goed. Ook gegeven het resultaat van het vorige seizoen, waarin VVAK-1 op de voorlaatste plaats eindigde met slechts 16 schamele punten. Geen illusies, dus. De doelstelling: “kampioen”, maar dan wel het kampioenschap ‘van het rechterrijtje’. Daarmee zal trainer Batterink ‘meer dan’ tevreden zijn.

  De voorbereiding en de bekerwedstrijden verliepen moeizaam: grote nederlagen (DKB en Zzvv) en matige duels tegen Tiendeveen, Alcides en Svn ’69. Winst tegen Pesse-zat en IJhorst. Het moeizame spel kreeg een vervolg in de competitie: 5 wedstrijden met slechts 1 punt. Er werden veel onnodige doelpunten cadeau gegeven door in ‘eigen 16 meter’ of op eigen helft elkaar de bal onzuiver (en vaak ongelukkig) toe te spelen. Daar wist de tegenstander wel raad mee. Toch werd het voetbal stapje voor stapje beter. De trainingsopkomst was uitstekend en het plezier in het voetbal bleef. Kortom, de ommekeer zal vanzelf komen. Dat vertrouwen bleef er bij trainer en staf (en spelers blijkbaar ook) in zitten. Ook omdat de wedstrijden werden verloren terwijl VVAK-1 minstens gelijkwaardig was aan de tegenstander. Alleen Steenwijk was een maatje te groot (kansloos verloren). Vanaf de 6e wedstrijden werden er punten gepakt. Van de 6 volgende wedstrijden werd maar liefst 5x gewonnen !! Daarmee kwam VVAK-1 zomaar in het linker rijtje terecht.

  Inmiddels zat VVAK 1 in de winterstop. De trainingsopkomst was minder, spelers raakten geblesseerd, vakanties. Dit heeft een verkeerde uitwerking gekregen op het resultaat. Er werden onnodig wedstrijden verloren en daarmee de aansluiting met de subtop. Toen de spelersgroep weer compleet werd, gingen de resultaten weer omhoog. Met als positieve uitschieter de winst op de kampioen van de klasse 5G: Steenwijkerboys. Deze ongeslagen kampioensploeg werd met 2 – 5 verslagen na een uitstekende wedstrijd van VVAK 1.

  Het eindresultaat was een gedeelde 7e /8e plek in de competitie. Precies de doelstelling: kampioen (van het rechterrijtje).

  Ik houd van staatjes. Zo houd ik onder andere de trainingsopkomst bij en de gespeelde wedstrijdminuten. Dit heeft afgelopen seizoen geleid tot een ranglijst. Gezegd moet worden dat de onderlinge verschillen minimaal zijn (ook van de spelers, die hier niet genoemd worden)

  Top 5 trainingsopkomst:

  1. Mark Scholing 79x
  2. Dyon Bruins 74x
  3. Joran Botter 73x
  4. Gerben Mennink 70x
  5. Bastin Vrielink 69x

  Top 5 van gespeelde wedstrijdminuten:

  1. Dyon Bruins 1848 minuten
  2. Vincent Drent 1780 minuten
  3. Remco Benjamins 1670 minuten
  4. Joran Botter 1660 minuten
  5. Erik Sieders 1585 minuten

   

  Seizoen 2023-2024

  En dan nu het nieuwe seizoen. Wat gaat het worden? Helaas hebben we afscheid moeten nemen van Dyon Bruins, die zijn (voetbal-)geluk bij Zzvv gaat zoeken. Een fikse aderlating aangezien Dyon enorm belangrijk voor VVAK-1 is in de assists. Veel snelheid met diepgang en dreiging. Hopelijk weet VVAK-1 dit op te vangen. Wij prijzen ons gelukkig met 2 nieuwelingen: Jordy Mol en Enro Veldkamp. Zij zullen zich later aan ons voorstellen. Daarnaast verwelkomen we ‘jongens’ uit eigen jeugd/dorp: Tristan Otten (keerper), Stef Krikken, Daniël en Maurice Botter komen over van JVZ (JO-19). Hopelijk voelen onze nieuwelingen zich snel thuis. Spelers en staf hebben hier een belangrijke rol in.

  Welke verwachtingen heeft de trainer over komend seizoen? Wat is de doelstelling? In ieder geval ga ik de lat weer (iets) hoger leggen dan het afgelopen seizoen. Spelers en trainer/staf hebben elkaar beter leren kennen, spelpatronen worden verder doorontwikkeld en kwaliteiten en tekortkomingen zijn beter in beeld. Er kan ‘gerichter’ worden getraind. Daarom moet het linkerrijtje haalbaar zijn. Mochten de spelers het kunnen opbrengen om ‘elkaar’ beter te maken (cultuuromslag) en nog meer prestatiegericht, dan zie ik zelfs mogelijkheden tot het behalen van een prijs (periode). Met Alcides in de competitie zal een kampioenschap moeilijk realiseerbaar zijn. Maar daaronder zijn er vele kanshebbers. Ook VVAK, want de spelers zijn fanatiek genoeg. De trainingsopkomst is over het algemeen uitstekend en het plezier en gezelligheid is ruim aanwezig. De belangrijkste ingrediënten om van dit seizoen een succes te maken!!!! Daarbij het trouwe publiek, de vele vrijwilligers op en rond het veld, de gezellige kantine en het prachtige hoofdveld. (wens: een goed trainingsveld – kunstgras)

  WE HEBBEN ER ZIN IN !!!!

  Hoofdtrainer Ben Batterink